Abordarea mea terapeutica

In psihoterapie discutam, analizam ganduri, emotii, comportamente – de obicei pe acelea care nu le dau pace clientilor si ii supara prin natura lor repetitiva sau stagnanta.

Toate emotiile sunt ok, inclusiv cele inconfortabile, iar starea lor naturala este de curgere. Asemenea unui oaspete care vine, sta un timp si apoi pleaca. Daca nu vrem sa-l primim deloc, din pacate o sa ne astepte la usa. Asta este negarea, constienta sau inconstienta. Daca ii dam frau liber in casa, s-ar putea sa inceapa un dialog interminabil cu alte personaje si sa nu mai plece. Asa se nasc simptomele (depresie, anxietate etc.). Ce avem nevoie sa facem este sa il primim, sa ii ascultam cu adevarat si pe deplin povestea, iar cand a terminat-o sa ii deschidem usa din spate ca sa poata pleca. In aceasta metafora, casa reprezinta spatiul nostru mental si corpul fizic. Este nevoie sa repetam acest proces de foarte multe ori, in mod deliberat, pana ce el devine automat, iar cei mai multi dintre noi avem nevoie de un ghid pana invatam sa facem asta singuri. La fel ca pentru oricare alta deprindere.


Scopul meu ca psihoterapeut este sa ajut persoana cu care relationez sa se simta in siguranta si sa poate sa intre, asistata, in contact cat mai profund cu propriul adevar.

Incurajez acest contact la nivel emotional si fizic (ex. “unde simti frica/durerea/tristetea/vinovatia/rusinea in corp?”, “putem sa stam, impreuna, cu ea?”, “cum te simti in contact cu ea?”, “ce observi ca se intampla mai departe?”). Cunoscand emotiile si “fiind cu” ele, ele se clarifica si apoi se modifica. In acest fel energia stagnata isi reia fluxul; simtim ca ne-am deblocat.


Masajul este o alta forma de terapie, prin care urmarim direct si explicit detensionarea musculara si relaxarea intregului corp. Sub presiunea emotiilor stagnante si a lipsei cronice de activitate fizica, muschii se contracta, glandele isi pot modifica activitatea, digestia sufera in mai toate cazurile, si treptat pot aparea dureri si probleme de sanatate, inclusiv boli autoimune – care la randul lor devin probleme medicale ce necesita tratament.

Atunci cand fac un masaj, scopul meu este sa ii ofer clientei/ului meu si un spatiu in care sa se elibereze de zumzaiala mintii si de emotiile neplacute acumulate in corp. Asta inseamna o prezenta mai mult prin simtire, si mai putin prin idei si limbaj. Pentru asta, devin eu insami prezenta, si atat cat imi sta in putinta, nu las nimic interior sau exterior sa imi pertube atentia pe care o am asupra clientului/tei. In cuvintele lui Sri Ramana Maharsi, “mainile pot lucra, dar mintea poate sa ramana neclintita”.

Sunt inca in formare ca terapeut maseur si voi absolvi formarea in Iunie 2019.