Blog

Declaratie de dragoste fata de OM

Scriu rar, iar cand o fac, ceea ce iese vine dintr-un loc asemanator unui big-bang generator de viata, de haos, de ordine neclintita si neclintibila. De data asta, a luat imaginea unei leoaice, care m-a privit fix si mi-a spus:

Darling, this is where we’re at. I’m not asking you to move by a freakin’ inch. This is where you are, and this is where we stand. Now. Right now. Tomorrow you may wish to shift, but right now this is were we are. And this is how it feels. And you’re allowed. I’m gonna guard your right to stand in here for as long as you need. Go ahead: stand in where you are. I’ve got your back.”

 

 

M-am odihnit cu leoaica, mi-am sprijinit toata greutatea si imponderabilitatea de blana ei, i-am simtit rasuflarea protectoare, si felul in care daca as adormi langa ea, nimeni si nimic nu m-ar putea rani vreodata, acum sau in veci. M-am lasat pe ea din iubire, in locul din care viata si moartea tasnesc, se impletesc, se sustin si se regenereaza la infinit. Acest loc nu cunoaste frica.

Inainte sa las aici aceste ganduri si experiente profund personale, m-am gandit bine daca merita impartasite. Atat omul cat si ioana-terapeutul au fost de acord cu asta, si au mai fost de acord si sa impartaseasca faptul ca adesea acesta este locul din care lucreaza. Refuz sa ma misc de langa om, de langa experienta imediata, de langa fix ceea ce se intampla fix in fata ochilor. Refuz sa ma duc in alta parte, sa particip la explorarea a altceva decat ceea ce este deja asternut in detaliu in fata noastra, iar asta poate sa fie uneori dificil de sustinut si primit. Jeannie Zandi i-a spus cuiva recent (posibil sa parafrazez): „Let’s slow down for the slowest in your pack. Attune to her rhythm, and walk as slow as she walks. Let’s wait for her.” Nu s-a intamplat vreodata sa lucrez in felul acesta si sa nu gasesc aur. So, go ahead: stand in where you are. I’ve got your back.

Sursa imaginii, Pixabay.

 

Grup terapeutic experiential si de invatare – o perspectiva neurobiologica

Aplicarea teoriei polivagale in psihoterapie; lucrul cu trauma dintr-o perspectiva neurobiologica.

Organizarea sistemului nervos autonom sta la baza starilor noastre de confort si disconfort, de siguranta si nesiguranta in lume. Aceste stari de confort (ex. calm, incredere, relaxare, tonus muscular) si disconfort (ex. agitatie, iritare, alerta, deconectare) au un impact direct asupra relatiei pe care o avem cu noi insine si a felului in care ii alegem pe cei cu care sa construim relatii.

Prin intermediul acestui grup doresc sa initiez si sa sprijin crearea unui spatiu comun calm, sigur si relaxat, propice vindecarii ranilor emotionale si relationale care dainuie inca in minte si in corp.

Vom lucra temele de interes ale participantilor, mergand pas cu pas pe directia de lucru indicata de sistemul nervos autonom. Obiectivul principal este acela de a experimenta si invata in aici-si-acum mecanismele reglarii emotionale eficiente, si a pleca la finalul fiecarei sedinte cu „resurse in buzunar” pentru o viata mai echilibrata. Pe langa lucrul terapeutic in sine vom avea si momente de odihna, in care ne vom juca, vom medita si vom invata limbajul sistemului nervos intr-un fel prietenos.

 

Cui se adreseaza: Persoanelor care au un interes pentru dezvoltare personala, fie ca au mai avut sau nu contact cu psihoterapia. De asemenea, persoanelor care se afla deja in terapie personala individuala, si care doresc sa lucreze, pentru o durata limitata de timp si intr-un cadru diferit, un subiect punctual care inca stagneaza (ma gandesc aici in special la impasuri de gradul 2 si 3, la nivel de protocol).

Beneficiile participarii la acest grup:

 • veti castiga claritate in privinta aspectelor care „va agata” in relatiile cu ceilalti;
 • veti intelege stadiile somatice si emotionale prin care trec corpul si creierul dvs. in contact prelungit cu factorii de stres;
 • veti stii ce puteti face pentru a „prinde” procesul inainte de a spirala in anxietate/iritare/rabufnire/nepasare/deconectare;
 • veti stii cum sa va acordati „primul ajutor emotional” in situatii de stres accentuat;
 • veti invata cum sa le cereti celorlalti sa va fie aproape atunci cand va simtiti singuri si aveti nevoie de ajutor;
 • veti exersa skill-urile si flexibilitatea de a fi alaturi de ceilalti atunci cand si ei au nevoie de sprijin;
 • veti putea aplica imediat toate cunostintele si deprinderile noi invatate in relatiile dvs. cu partenerii de viata, copiii, familia, prietenii, colegii, dar si cu persoane necunoscute.

Detaliile administrative:

Capacitatea grupului: 4 participanti. Persoanele interesate sunt invitate sa ma contacteze cat mai curand, pentru a programa si o intalnire individuala de 30 de minute inainte de inceperea grupului, in care sa ne cunoastem, sa discutam obiectivele dvs. si sa va prezint contractul cadru. Aceasta intalnire este gratuita.

Frecventa si durata intalnirilor: Vom avea in total 5 sedinte de grup. O sedinta va dura 2 ore si 30 de minute, si ne vom intalni o data la doua saptamani, astfel:

 • Sedinta 1 – luni, 16 martie, 18:30-21:00
 • Sedinta 2 – luni, 30 martie, 18:30-21:00
 • Sedinta 3 – luni, 13 aprilie, 18:30-21:00
 • Sedinta 4 – luni, 27 aprilie, 18:30-21:00
 • Sedinta 5 – luni, 11 mai , 18:30-21:00

Locatia: Cabinetul se afla pe Bdul. Unirii, la 2 minute distanta de iesirea de la metrou.

Tarif si modalitati de plata: Fiecare sedinta costa 200 lei. Inscrierea consta in plata unui avans de 200 lei reprezentand contravaloarea primei sedinta. Plata se poate face cash, sau online in contul cabinetului inscris in contract. Rugamintea este ca pana la finalul sedintei a treia (13 aprilie) sa fie achitata contravaloarea integrala a grupului, adica si restul de 800 lei.

Contact

Pentru inscrieri si orice alte intrebari ma puteti contacta la tel. 0739475582 si e-mail ioanapreda.ro@gmail.com.

Va multumesc si va astept cu drag,

Ioana