Despre psihoterapie

Despre Psihoterapia Dinamica Experientiala Accelerata (Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy – AEDP)

AEDP este o terapie contemporana, fondata de Diana Fosha PhD spre sfarsitul anilor ’90 si dezvoltata impreuna cu Institutut AEDP si intreaga comunitatea internationala. 

AEDP are radacinile in teoria atasamentului si lucreaza cu elemente din stiintele moderne precum neurobiologia interpersonala, teoria polivagala si experienta somatica, si adauga intentia care i-a devenit si motto, anume "undoing aloneness" – dizolvarea singuratatii.

Metodele AEDP mediaza vindecarea acelor zone interioare unde ceva s-a rupt. Ne concentram metaforic pe forta florii, nu pe duritatea asfaltului. Construim o legatura solida si sigura pe “orizontala” intre client si terapeut pentru a reface legaturile intrerupte pe “verticala”, in interiorul clientului. Moment de moment, intr-un cadru sigur, observam indiciile tensiunii emotionale si fizice si le eliberam treptat, imprimand in acest fel noi trasee neuronale corespondente autenticitati si starii de bine. Una dintre credintele mele si a altor terapeuti AEDP este ca indiferent cat de multa durere am suferi, si in orice situatie de viata am fi fost pusi, exista in noi scantei de vitalitate, bucurie, claritate si cunoastere care nu pot fi stinse de nicio trauma. In terapia AEDP cautam aceste scantei de energie si le invitam explicit sa creasca si sa-si raspandeasca forta vindecatoare.


Despre Analiza Tranzactionala

Analiza Tranzactionala (AT) ca metoda de psihoterapie a fost creata de Dr. Eric Berne (foto) in anii ‘50.

La inceputurile ei, AT a fost o metoda mai degraba directiva, care punea accentul pe gandire si schimbare comportamentala. Cu timpul, a inceput sa se dezvolte intr-o psihoterapie relationala, pastrandu-si totodata claritatea si metodele de diagnostic.

In prezent accentul este pus mai degraba pe felurile subtile in care clientul si terapeutul comunica unul cu celalalt, uneori dincolo de cuvinte sau prin limbaj simbolic. Asta face din Analiza Tranzactionala o metoda de incredere in lucrul cu emotiile cu care este dificil de intrat in contact, cum sunt cele care rezulta de pe urma experientelor traumatice.

AT este folosit cu success si in consiliere, educatie si mediile organizationale, care impreuna cu psihoterapia formeaza cele 4 domenii de aplicare a AT. Activitatea profesionistilor AT este reglementata la nivel international, ceea ce asigura standarde similare de etica si valori in intreaga lume.